Unsplash

Hoe maakt u uw zwembad winterklaar?


In het voorjaar wilt u weer zo snel mogelijk van uw zwembad genieten. Om dit snel voor elkaar te krijgen is het handig om uw zwembad na het zwemseizoen winterklaar te maken. Dit scheelt een hoop tijd bij het klaarmaken voor de zomer. Als u de volgende stappen doorloopt, kunt u zo snel mogelijk weer van uw zwembad genieten als het zonnetje weer schijnt.

De stappen hieronder zijn een advies en kunnen afwijken van de instructies die de leverancier of fabrikant van uw zwembad aangeven. Neem altijd de instructies van de leverancier of fabrikant van het zwembad in acht.

Stap 1

Subtitel

Maak eerst het zwembad goed schoon. Haal takjes, bladeren en ander vuil uit het zwembad en stofzuig of schrob de bodem en wanden. Vervolgens voegt u indien nodig extra chemicaliën toe. Eerst pH- of pH+ en vervolgens chloor. Het uitvoeren van deze stap maakt het komend voorjaar een stuk gemakkelijker om het water zwemklaar te maken. Zorg ervoor dat de chemicaliën te allen tijde buiten bereik van kinderen blijven

Unsplash
Unsplash

Stap 2: verlaag het waterpeil

Subtitel

In de winter is het belangrijk om de inbouwdelen te beschermen tegen vorst. Inspuiters en skimmers kunnen gaan scheuren bij strenge vorst. Pomp het zwembad leeg tot onder de laagste skimmer of inspuiter. Hiervoor kunt u de de backwash functie op uw filterpomp gebruiken. Is dit niet mogelijk met uw filterpomp? Dan kunt u een dompelpomp gebruiken. Als u het waterpeil naar beneden heeft gebracht ziet u waarschijnlijk een vuilrand ter hoogte van het oude waterpeil. U kunt deze vuilrand schoonmaken met een spons of borstel.

Stap 3: bereid de techniek van uw zwembad voor

Subtitel

Ook uw fiberclean- of zandfilter dient winterklaar gemaakt te worden. Deze kan namelijk stuk gaan bij extreme vorst. Hoe de pomp winterklaar gemaakt dient te worden verschilt per pomp. Gebruik dus altijd de meegeleverde instructies van de leverancier of fabrikant. Doorgaans zien de stappen er ongeveer zo uit: 
1. Draai de koppelingen van de pomp en de kraan los.
2. Verwijder alle O-ringen en bewaar deze op een droge plek (Tip: direct even invetten).
3. Tap het filtervat af via de aftapplug aan de onderkant van het vat.
4. Vervang indien nodig het filtermedium (vaak na 5 jaar).
5. Schroef de drukmeter, indien aanwezig, los en tap de zwembadverwarming af.
6. Verwijder tenslotte al het resterende water uit de pomp via de aftapplug.

Unsplash

Stap 4: het leidingenwerk droogblazen

Nu alles is losgekoppeld kunt u de leidingen droogblazen. Gebruik hiervoor een compressor. De leidingen worden afgesloten met een plug. Deze draait u rechtstreeks in de inspuiters en stofzuigeraansluiting. De skimmer kunt u afdekken met een gizzmo. Een gizzmo zorgt ervoor dat water in de skimmer niet kan uitzetten. Als het goed is, blijft het waterpeil laag genoeg zodat er geen water in de skimmer kan komen, maar met een gizzmo weet u zeker dat u schade aan uw skimmer voorkomt.

Stap 5: winterdrijvers

Een winterdrijver kan niet ontbreken. Als water bevriest, dan zet het uit. Een winterdrijver vangt deze druk op. Hierdoor voorkomt u beschadigingen aan uw zwembadwand. Winterdrijvers plaatst u diagonaal in uw zwembad. U kunt ze vasthaken met de meegeleverde haken.

Stap 6 & 7: overwinteringsvloeistof & afdekken

Subtitel

Uw zwembad loopt in de winter gevaar voor algengroei en kalkaanslag. Overwinteringsvloeistof biedt hier de helpende hand. Het water blijft gedurende de winter helder en schoon. Na de winter merkt u dat uw zwembad weer snel gebruiksklaar is.
​​​​​​​
​​​​​​​​​​​Afdekken is de laatste stap bij het winterklaar maken van uw zwembad. Voor het afdekken kunt u een winterzeil gebruiken.

Unsplash