Veel gestelde vragen
Hier vindt u antwoord op veelgestelde vragen.
Zwembaden
Wat moet ik doen om mijn zwemwater te onderhouden?
Het kraanwater waarmee u het zwembad heeft gevuld, blijft helaas niet zo helder en betrouwbaar als het was. Als u het water niet behandelt, zal het snel vervuilen en/of groen worden en kunnen er ziektekiemen ontstaan. Met de Interline waterbehandelingsproducten kunt u uw zwembadwater in goede conditie houden. U hoeft niet veel moeite te doen om een mooi resultaat te bereiken, namelijk water dat er zo sprankelend uitziet dat je er meteen in wilt springen. Om mooi, helder en betrouwbaar zwembadwater te houden hebben wij speciaal voor u een STAPPENPLAN gemaakt. Zo heeft u een eenvoudig overzicht om uw water in goede conditie te houden.
Bekijk hier het stappenplan voor schoon zwemwater!
Wat moet ik doen als er insecten/wormpjes in mijn zwembad drijven?
Zwembadchloor is voor het desinfecteren van het zwemwater (effectief tegen bacteriën/algen). U kunt ongedierte verwijderen met een schepnet.
Hoe dien ik chloor toe aan mijn zwembad?
Chloortabletten dienen, bij normale dosering, altijd in een chloordrijver of de skimmer gedaan te worden. Chloorgranulaat (poedervorm) dient altijd eerst in een emmer(s) lauw/warm water opgelost te worden, alvorens het chloormengsel over het wateroppervlak te verdelen. U kunt nu gewoon zwemmen, maar zorg ervoor dat chloortabletten/-drijver of granulaat altijd buiten bereik van kinderen zijn! Wij adviseren er rekening mee te houden niet te chloreren voordat u gaat zwemmen en de chloordrijver uit het water te verwijderen tijdens het zwemmen. Houdt chloor altijd buiten bereik van kinderen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking
Hoe moet ik een shockbehandeling geven?
Eerst de pH-waarde controleren en indien nodig bijstellen naar de optimale waarde. Daarna chloorgranulaat toedienen. Voor de juiste dosering klik hier voor een doseerschema. Het chloorgranulaat altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Nooit meer dan 300 gram granulaat per emmer oplossen. Bij grotere hoeveelheden dit verdelen over meerdere emmers. Hierna (direct) verdelen over de oppervlakte van het zwemwater. Pomp/filter gedurende 24-72 uur continu laten draaien.
Hoeveel chloortabletten of granulaat moet ik toevoegen aan mijn zwembad voor een juiste dosering?
Dit is afhankelijk van de waterinhoud (en temperatuur) van uw bad. Chloortabletten worden veelal gebruikt voor een continue dosering, terwijl granulaat meer voor een snelle oplossing wordt gebruikt (shockbehandeling.) Klik hier voor het doseerschema overzicht. Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren!
Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen?
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Mag ik met groen water wel zwemmen?
Ja, dit mag, wij adviseren u echter om dit eerst te verhelpen d.m.v. een shockbehandeling. Voor de juiste dosering klik hier voor een doseerschema.
Mijn water is groen geworden (ook na onweer), wat moet ik doen?
Eerst de pH-waarde meten en indien nodig bijstellen. (Na een zware onweersbui één a twee uur wachten.) Daarna de chloorwaarde meten en zonodig bijstellen (evt. met shockbehandeling). Voor de juiste dosering klik hier voor een doseerschema.
Mag ik mijn zwembad vullen met grondwater?
Nee. Door het ijzer dat in grondwater zit, zal uw zwembadwater donker worden.
Mijn water is melkachtig wit, wat moet ik doen om het te corrigeren?
Dit wordt veelal veroorzaakt door een foutieve pH waarde. U dient eerst de pH-waarde te meten en deze vervolgens bij te stellen met pH-minus of pH-plus. Veelvuldig filteren en vaak het filter cartridge schoonmaken. Voor een zandfilter geldt: regelmatig terugspoelen (bijv. elke twee uur).
Waarom moet ik de pH-waarde meten?
De aanbevolen pH-waarde van het water dient zich tussen de 7,2 en 7,6 te bevinden. Dit is nodig om het desinfectiemiddel (chloor) optimaal te laten werken. De pH-waarde kunt u meten met teststrips. pH-correctiemiddelen altijd buiten bereik van kinderen houden!
Wat moet ik doen als mijn pH-waarde niet correct is?
Te hoge pH-waarde bijstellen met pH-minus, te lage pH-waarde bijstellen met pH-plus. Het pH-correctiemiddel altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Daarna verdelen over de oppervlakte van het zwemwater. Pomp/filter laten draaien. Na ca. 2 uur kunt u nogmaals testen en eventueel corrigeren. U mag nu gewoon zwemmen. Voor de juiste dosering klik hier voor een doseerschema pH-minus, klik hier voor een doseerschema pH-plus.
Hoe sluit ik mijn Simply Genius wateronderhoudsysteem aan?
Hoe moet ik mijn zwembadwater afvoeren?
Chloor is schadelijk voor de wortels gras en planten, en doodt de nuttige bodemfauna (eencelligen en schimmels) die de conditie van je planten op pijl houden. Bovendien is het illegaal om chloorhoudend water in de tuin te laten weglopen, volgens het Besluit Afvalwater Huishoudens. Dit water geldt als "vervuild" en als schadelijk voor het milieu. Je kunt zelfs een forse boete krijgen als je dit doet! Je kunt zwembadwater met chloor en pH-middelen het beste afvoeren via het riool. Gebruik hiervoor een tuinslang, zwembadslang of een dompelpomp om het water af te voeren. De afvoer van deze hulpmiddelen leg je dan bij een rioolopening, een afvoer in je tuin of zelfs via een toilet of douche. Als je huishouden is aangesloten op een gescheiden rioolstelsel, dien je het water via de huiselijke riolering af te voeren.
Hoe kan ik de filterballen van de Interline fiberclean het beste schoonmaken?
De filterballen kunnen in de wasmachine op het handwas programma (let op: max 30°C, zonder zeep of wasmiddel).
Is chloor schadelijk voor mijn (kunst)gras?
Kunstgras aan uw zwembad is de ideale oplossing. Het chloor kan namelijk niet laten verkleuren of beschadigen in tegenstelling tot echt gras. Chloor is zeer schadelijk voor echt gras en planten.
Kan de Simply Genius gecombineerd worden met chloortabletten?
Simply Genius is juist ontwikkeld zodat u, onder normale omstandigheden, geen andere producten meer nodig heeft voor de behandeling van uw zwembadwater. Wij raden af om producten door elkaar te gebruiken. Gaat het om een uitzonderlijke situatie? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen zodat wij u advies kunnen geven.
Hoelang kun je chloor/anti alg bewaren?
Vloeibaar chloor is maar kort houdbaar, dit is ongeveer 3 maanden.
Chloor in poedervorm is na inpakdatum 5 jaar houdbaar, na 5 jaar zal de werking minder effectief worden maar dit is niet schadelijk. Een chloorverpakking is altijd voorzien van een expired date. Zorg wel dat u uw chloor in een koele en droge ruimte bewaard buiten het bereik van kinderen.
Anti alg is een jaar lang houdbaar. Na een jaar wordt de werking van de anti alg minder, maar niet schadelijk.
Waar kan ik het beste mijn chloordrijver bewaren?
Zorg dat u de chloordrijver in een koele en droge ruimte bewaard.
Hoe lang mag je niet zwemmen na Chloorshock?
Dit is afhankelijk waarvoor je de chloorshock gebruikt. Wanneer u de chloorshock gebruikt om de chloorwaarde tussen de 1-3 ppm te krijgen, is dit ongeveer een uur. Wanneer de chloorwaarde naar 10 ppm gebracht moet worden (bijvoorbeeld om algen te doden) dan adviseren wij om ten minste 12 uur niet te zwemmen.
Hoe vaak moet ik de PH- en chloorwaarde testen van mijn bad?
Wij raden aan om de PH- en chloorwaarde 1x in de week te testen.
Sauna's / Infraroodcabines
Wat is het verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodcabine?
Er zijn een aantal grote verschillen tussen de traditionele sauna en de infraroodcabine. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rijtje:
Temperatuur Een traditionele sauna wordt opgewarmd door middel van een oven, hierdoor kunnen de temperaturen hoog op lopen, tot wel 90 of 100 graden. Een infraroodcabine daarentegen wordt opgewarmd door middel van infraroodstralers, hierdoor loopt de temperatuur van een infraroodcabine op tot ongeveer 45 tot 65 graden. Een flink verschil dus.
Afmetingen Traditionele sauna's zijn over het algemeen vaak een stuk groter dan infraroodcabines. Onze infraroodcabines zijn al verkrijgbaar vanaf 100 x 94 x 190, onze sauna's zijn verkrijgbaar vanaf 208 x 200 x 205.
Gebruikswijze De beleving van een traditionele sauna en een infraroodcabine verschillen van elkaar, dit heeft onder andere te maken met het temperatuurverschil. Een sessie in de traditionele sauna duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, daarna raden wij aan om een koude tot ijskoude douche te nemen. Een sessie in de infraroodcabine duurt ongeveer 30 tot 45 minuten, hierna is een lauwe tot warme douche voldoende.
Let op: U kent u eigen lichaam het beste, als u zich niet prettig voelt ga dan de sauna/infraroodcabine uit.
Mag je in de sauna als je zwanger bent?
Hier zijn de meningen over verdeeld. Verschillende wetenschappers raden aan geen enkel risico te nemen, andere wetenschappers zijn van mening dat dit geen kwaad kan mits u geen complicaties heeft tijdens uw zwangerschap en gewend bent aan de sauna.
Tijdens het eerste trimester van uw zwangerschap raden wij het af om gebruik te maken van de sauna. In de eerste weken van uw zwangerschap is uw baby nog volop in ontwikkeling en is uw lichaam extra kwetsbaar.
Tijdens de laatste 6 weken van uw zwangerschap wordt er afgeraden om nog gebruik te maken van kruiden in verband met eventuele ontsluiting.
Moet je afkoelen na het gebruik van de sauna?
Ja, u moet altijd afkoelen na het gebruik van de sauna. Door de warmte van de sauna wordt uw lichaamstemperatuur hoger, wanneer u niet afkoelt na een sauna sessie blijft u zweten en heeft u kans dat u last krijgt van hoofdpijn en/of benauwdheid. Hoe u wilt afkoelen is afhankelijk van wat u zelf fijn vind. Of u nu kiest voor de buitenlucht, een koude douche of misschien wel een dompelbad dat is helemaal aan u!
Is infrarood gevaarlijk?
Het is absoluut veilig om regelmatig gebruik te maken van uw infrarood cabine. Er is geen enkele beperking en u kunt er zo vaak gebruik van maken als u wilt. Een sessie van 20 tot 30 minuten is gebruikelijk. Daarbij luistert u natuurlijk naar uw lichaam. Als u zich niet prettig voelt door de warmte, kunt u het beste op een ander tijdstip de sessie voortzetten.
Wat voor infraroodstralers zitten in de Interline infraroodcabine?
Lange golf infraroodstralers, daarmee dringen deze stralers maximaal door tot de huid en zorgt ook voor een temperatuurverhoging. Hierdoor gaat u transpireren. De stralen werken verkwikkend en ontspannend en hebben achteraf een gunstige uitwerking.
Wat is infraroodstraling?
Infrarood straling is een onderdeel van licht. Het is overal om ons heen, alleen kunnen we het niet zien. Wel kunnen we het voelen, namelijk als warmte. Het warme gevoel van zonlicht op je huid wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door infrarood. De stralers in een infrarood sauna veroorzaken net zo’n warm gevoel op je huid.
Hoe werkt infrarood?
Infraroodstraling dringt zonder de huid te verhitten door in de bovenste huidlaag. Er ontstaat dieptewarmte, die door het lichaam wordt geabsorbeerd. De bloedcirculatie neemt toe, de huid doorbloedt beter. Bloedvaten in het onderliggende vetweefsel nemen de dieptewarmte op, worden wijder en zorgen op deze manier voor een betere doorbloeding van het vetweefsel. De in de vetcellen opgeslagen vetzuren worden opgelost en verdwijnen langs het lymfesysteem uit het lichaam. Kortom allerlei afvalstoffen verlaten het lichaam. De hartslag neemt enigszins toe, waardoor een passieve fitnesstraining ontstaat. Een bezoekje aan de sauna kunt u gebruiken als coolingdown na het sporten. Zo voorkomt u spierpijn.
Uit wat voor een houtsoort bestaat de Interline infraroodcabine?
De Interline infraroodcabine is gemaakt van duurzaam hemlock hout, een sterke, stabiele houtsoort met een fijne structuur
Heb ik een extra stroomvoorziening en/of krachtstroom nodig voor een infraroodcabine?
Nee, een Interline infraroodcabine werkt op een normaal stopcontact 220V
Spa's
Wat is het verschil tussen spa/jacuzzi/whirpool?
Er is eigenlijk geen verschil in betekenissen van deze termen. Wat veel mensen niet weten is dat Jacuzzi een merknaam is en geen productsoort zoals een spa, dit mogen bedrijven dus niet zomaar overnemen. Whirpool is een Engelse term voor spa, wat we in Nederland steeds vaker horen. Uiteindelijk bedoelen we allemaal dus hetzelfde.
Wat voor aansluiting heb ik voor mijn spa nodig?
Dit verschilt per model, lees daarom goed de specificaties die wij op de website vermelden, of laat u informeren door onze specialisten.
Wat is de juiste pH-waarde voor mijn spa?
De juiste pH-waarde voor uw spa is tussen de 7.2 en 7.6. Om dit te testen kunt u gebruik maken van ons pH-test strips. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.
Hoe vaak moet ik het water van mijn spa verversen?
Wij raden u aan om dit gemiddeld om de 3 maanden te doen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u tussentijds de spa goed onderhoud. Let op: dit is een richtlijn, het kan zijn dat u merkt dat het water vaker ververst moet worden. Dit kan verschillende redenen hebben. Denk hierbij aan hoe intensief u de spa gebruikt, de tussentijdse onderhoud, de grootte van de spa, niet afspoelen voordat u de spa in gaat etc.
Moet de spa in de winter leeggehaald worden?
In principe is een spa voor alle seizoenen, u kan dus het water in de spa laten zitten. Bent u van plan om geen gebruik te maken van de spa? De raden wij aan om het water er wel uit te halen.
Wat is het stroomverbruik van de spa als deze buiten staat?
Daar is een berekening voor:
Verwarming:
(liter inhoud spa x 0,00116kW* x 3,5 graden**= kWh)
* kW nodig om 1 liter water 1 graden te laten stijgen
**Warmteverlies in graden, voor een 2 kW-kachel, per dag.
Resulteert in het volgende: 681 x 0,00116 x 3,5 = 2,77kWh per dag
Circulatiepomp pomp: 2 uur per dag (2 x 400 Watt) Resulteert in: 800 x 0,00116 = 0,93kWh per dag
Jet pomp 2 uur per dag (2 x 500 Watt)
Resulteert in het volgende: 1000 x 0,00116 = 1,16kWh per dag
Totaal:
Stand-by kosten spa = 2,29 kWh x 0,23 € = 0,64 € per dag
Gebruikskosten spa = 2,09 kWh x 0,23 € = 481 € per week = 481 € : 7 = 0,07 € per dag
Totale kosten spa:
ca. 0,71 € per dag (0,64 € + 0,07 €)
(Natuurlijk afhankelijk van gebruik en elektrische kosten, in het voorbeeld 0,23 € en zonder garantie)